SCHRIJF EEN BRIEF, VERANDER EEN LEVEN

Tijdens de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie van Amnesty International schrijven mensen van over de hele wereld brieven tegen onrecht. Met postzakken vol handgeschreven brieven ( 4,5 miljoen in 2020!) dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om gevangenen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki kwam vrij Eind 2020 werd er ook voor hem geschreven: op 4 juni 2021 bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Germain Rukuki terug van 32 naar 1 jaar. De mensenrechtenverdediger werd vrijgesproken van de meeste van de verzonnen aanklachten waarvoor hij eerder was veroordeeld. Zijn veroordeling voor ‘rebellie’ bleef wel staan: 1 jaar cel en zo’n 20 euro boete. Germain heeft al 4 jaar vastgezeten in een kleine, propvolle cel. Op 30 juni werd hij vrijgelaten.

Dit jaar schrijft Amnesty onder meer voor de vrijlating van de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niets mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot 5 jaar gevangenschap.

Samen brieven schrijven is in corona-tijd helaas niet mogelijk. Daarom bezorgen we schrijfpakketjes, met daarin voorbeeldbrieven, briefpapier, pen en begeleidende brief, aan huis. U kunt een pakketje aanvragen via 0172-217143 of www.boskoop.amnesty.nl. De geschreven brieven kunt u inleveren bij Natuurwinkel Van der Hoeven , in de rode Amnesty brievenbus.