Schrijf een brief, verander een leven! 9 december

Zaterdag 9 december organiseert Amnesty-groep Boskoop de jaarlijkse Schrijfmarathon Write for Rights in gebouw De Brug, Kerkplein 5 in Boskoop. Wereldwijd wordt massaal geschreven voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Tussen 10.00 en 15.00 uur kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten één of meerdere brieven of groetenkaarten schrijven.

Het schrijven van brieven heeft effect! Door de Write for Rights acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid.

Zo ook voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan 7 jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten: ‘Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.’ Aldus Bernardo Caal Xol

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert.

Ook wordt er geschreven voor Uncle Pabai en Uncle Paul, twee gemeenschapsleiders uit de Torres Strait-eilanden in Australië. Zij zetten zich in tegen de effecten van klimaatverandering op hun gemeenschap en cultuur.

Mocht u op 9 december niet in de gelegenheid zijn om te komen schrijven, dan kunt u een schrijfpakketje aanvragen via 0172-217143 of www.boskoop.amnesty.nl. Dan wordt het pakketje met voorbeeldbrieven en briefpapier bij u thuis bezorgd. U kunt ook op 9 december een pakketje ophalen in De Brug. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld. Op 10 december 1948 werd de UVRM gelanceerd door de Verenigde Naties. Eleanor Roosevelt, de weduwe van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt heeft de verklaring veel gepromoot. De UVRM heeft geen bindende kracht, maar wordt wel gezien als de belangrijkste internationale standaard van mensenrechten, en is de basis voor het werk van Amnesty International.

‘Waar beginnen de universele mensenrechten? Op kleine plaatsen dicht bij huis – zo dichtbij en zo klein dat ze op geen enkele kaart van de wereld gezien kunnen worden. Maar die plekken zijn de wereld van de individuele mensen: de buurt waarin hij woont, de school die hij bezoekt, de fabriek, boerderij of kantoren waar hij werkt. Als deze rechten daar geen betekenis hebben, hebben ze weinig betekenis ergens anders.’

Eleanor Roosevelt