SCHRIJF EEN BRIEF, VERANDER EEN LEVEN!

Zaterdag 10 december 2022 organiseert Amnesty-groep Boskoop de jaarlijkse Schrijfmarathon Write for Rights in het kantoor van de voormalige Rabobank, Burg. Colijnstraat 7 in Boskoop. Wereldwijd wordt massaal geschreven voor tien mensen die zijn opgepakt omdat ze vreedzaam gebruikmaakten van hun recht om te demonstreren.

Tussen 10.00 en 15.00 uur kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of groetenkaart schrijven.

Tijdens de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie van Amnesty International schrijven mensen van over de hele wereld brieven tegen onrecht. Met postzakken vol handgeschreven brieven ( 4,5 miljoen! ) dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om gevangenen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

Dit jaar schrijft Amnesty onder meer voor de vrijlating van Vahid Afkari, die in 2017 en 2018 vreedzaam demonstreerde tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting.

Terdoodveroordeelde Magai Matiop Ngong is vrij Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was 15 jaar toen hij ter dood werd veroordeeld, nadat een afgeketste kogel per ongeluk zijn neef doodde. In 2019 schreven tijdens Write for Rights meer dan 765.000 mensen brieven waarin ze opriepen zijn doodsvonnis in te trekken. Dat bracht in het land een discussie over de doodstraf op gang. Een half jaar later werd zijn doodvonnis ingetrokken. Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten.

Gelukkig kunnen we voor het eerst in drie jaar weer gezamenlijk brieven schrijven! Mocht u op 10 december niet in de gelegenheid zijn om te komen schrijven, dan kunt u ook een schrijfpakketje aanvragen via 0172-217143 of www.boskoop.amnesty.nl. Dan wordt het pakketje met voorbeeldbrieven en briefpapier bij u thuis bezorgd. De geschreven brieven kunt u inleveren bij Natuurwinkel Van der Hoeven, in de rode Amnesty brievenbus.

Jubileum In 2022 vindt de tiende editie van Write for Rights plaats. Het evenement begon in 2013 als Schrijfmarathon op het kantoor van Amnesty International in Amsterdam, en groeide uit tot een landelijk event met honderdduizenden deelnemers. Dankzij alle lokale vrijwilligers in het hele land is Write for Rights nu de grootste schrijfactie voor de mensenrechten in Nederland.