Vrijdag 8 maart Vrouwendag!

U BENT VAN HARTE UITGENODIGD Boskoop komt op Vrouwendag in actie voor vrouwen in Saudi-Arabië

Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet Amnesty International zich in voor vrouwenrechten en activisten die daarvoor strijden. Ook in Boskoop kan op 8 maart iedereen meedoen aan de actie voor de Saudische activisten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef. Zij zitten gevangen en zijn gemarteld omdat ze opkomen voor rechten van vrouwen. Door middel van een petitie wordt de koning van Saudi-Arabië opgeroepen de activisten vrij te laten en te beschermen tegen marteling. Er kunnen ook kaarten naar de gevangenis gestuurd worden om de dappere vrouwen een hart onder de riem te steken.

De activiteiten rond 8 maart worden in Boskoop georganiseerd door de gemeente, buurtoverleg Snijdelwijk en Amnesty-groep Boskoop, en vinden plaats in de Plataan, Snijdelwijklaan 2.

Programma Vrouwendag
Het thema van de avond is“Zorg voor jezelf”. De inloop is vanaf 19.00 uur en tot 20.00 uur zijn er verschillende activiteiten (o.a. sportles, massage)  en een aantal informatiekraampjes (o.a. kleuradvies, yoga, thuiszorg). Bij het Amnesty-kraampje kunt u een groetenkaart schrijven en een petitie tekenen voor de Saudische activisten. Om 20.00 uur geeft Liesbeth van Hees in een lezing haar kijk op “Zorg voor jezelf” en wordt ook de Amnesty-actie voor vrouwen in Saudi-Arabië toegelicht.

Van 21.00 tot 22.00 kunnen de kraampjes en de activiteiten weer bezocht worden. De toegang is gratis en uiteraard is er koffie en thee met iets lekkers.  

N.B. Deze avond staat uitsluitend open voor vrouwen.

Achtergrondinformatie Saudi-Arabië: vrouwen worden achtergesteld Vrouwen hebben in Saudi-Arabië niet dezelfde rechten als mannen. Ze hebben toestemming van hun mannelijke voogd nodig als zij willen reizen, werken of studeren. Pas sinds kort mogen ze autorijden. Maar de activisten die voor dit recht streden, hebben hier niet van kunnen profiteren. Ze zitten in de gevangenis. Sommigen zijn daar zelfs gemarteld. Een vrouw kreeg te horen dat naaste familieleden waren overleden. Pas een maand later hoorde ze dat dit een leugen was. Twee andere vrouwen werden gedwongen elkaar te zoenen. Ook kregen vrouwen elektrische schokken toegediend. De vrouwen hebben niets misdaan. Ze streden alleen maar vreedzaam voor rechten die zo vanzelfsprekend zijn. Toch werden ze opgepakt en gemarteld.