Amnesty-actie op Koningsdag

De Amnesty-groep Boskoop staat op Koningsdag 27 april op de Koninginneweg met een handtekeningenactie voor de vrijlating van Narges Mohammadi uit Iran. Narges Mohammadi zet zich al decennialang in voor vrouwen- en mensenrechten in Iran. De autoriteiten hebben het al die tijd op haar gemunt. Zo protesteerde ze onder meer tegen de doodstraf, tegen dodelijk politiegeweld, en tegen zuuraanvallen op vrouwen in Iran. In 1998 werd ze voor het eerst gearresteerd voor haar protestacties. Maar ze geeft nooit op. ‘Tot mijn laatste adem zal ik me blijven uitspreken voor gerechtigheid’. Ze kreeg in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede, maar kon de prijs zelf niet in ontvangst nemen. Ze is veroordeeld tot 154 zweepslagen en meer dan 12 jaar gevangenisstraf, en zit vast in de beruchte Evin-gevangenis. In november 2023 ging ze in hongerstaking omdat zij en haar medegevangenen onvoldoende medische zorg krijgen. Het gaat erg slecht met haar gezondheid.

ROEP DE IRAANSE AUTORITEITEN OP OM NARGES MOHAMMADI ONMIDDELLIJK VRIJ TE LATEN.